Skip to main content

Hvad hjælper dig bedst, hvis du mærker stress eller angst – meditation eller åndedrætstræning?

Lige præcis i dag fik jeg dette spørgsmål fra en klient, der havde været på et meditationskursus i tre måneder. Hun var ikke i mål med sin stressreduktion og havde stadig uro i kroppen, hastig vejrtrækning, svimmelhed og kognitive forstyrrelser.

For en uge siden introducerede jeg hende for åndedrætstræning. Ikke fordi der var nogle præcise studier, der viste, at hun ville få det bedre af det. Men fordi det har virket for mig selv og for mange af de klienter, jeg har anvendt det på. På egen krop har jeg oplevet en meget stor forandring, og min tilgang til livet er blevet med større glæde overblik og overskud. Jeg underviser fem timer om ugen i åndedrætstræning live og online, og ser også her, at det hjælper rigtig mange ned i kroppen og roen.

Samtidig tikker positive og lovende resultaterne på et helt nye studie i åndedrætstræning ind på sociale medier fra både ind- og udland, og alle pulmonauter/åndedrætsfans klapper i deres hænder. JA TAK til flere studier og mere forskning. Der findes nemlig ikke meget forskning og data om virkningerne af forskellige vejrtrækningsteknikker eller studier, der viser hvor mange minutter/timer man skal træne for at få effekt.

Det omtalte studie viser, at du bliver i bedre humør og får en følelse af ro i kroppen af åndedrætstræning. Hvorfor er det sådan, at noget der er så basalt og vigtigt for vores overlevelse ikke får større opmærksomhed af læger og forskere? Er det mon fordi, at der ikke er penge i åndedrætstræning? Det er nok ikke medicinalproducenterne der tager initiativ til mere forskning. Desværre.

Men er det ikke åbenbart, at hvis man trækker vejret sådan som kroppen vil have sin ilt serveret på, så optimerer man kroppens fysiologi? Og når kroppen har det godt, så spejler det sindet?

En anden måde at forklare det på er, at åndedrætstræning er følelsesregulerende. Alt opleves først gennem sanserne, nervesystemet og kroppen, derefter i bevidstheden. Derfor reguleres nervesystemet meget effektivt gennem kroppen, og åndedrætstræning er en direkte vej til at komme ned i kroppen. Ikke så mange mennesker kan dog regulere deres nervesystem uden empatisk guidance og støtte. Og desværre er det ikke så ligetil for os mennesker at gå i gang med åndedrætstræning på egen hånd, hvis vi har et overbelastet nervesystem. Og at få etableret en praksis er endnu sværere.

Her kommer undervisning i åndedrætstræning til sin ret. Og gerne undervisning med et venligt og accepterende udgangspunkt, som også ses ved mindfulness og meditation.

Omtalte studie påviste, at:

  • Dagligt åndedrætsarbejde i 5 minutter og mindfulness meditation forbedrer humøret og reducerer angst.
  • Åndedrætsarbejde forbedrer humør og fysiologisk uro mere end mindfulness meditation.
  • “Cyclic sighing” (rytmiske suk/lange udåndinger) er mest effektiv til at forbedre humøret og reducere antallet af vejrtrækninger i minuttet.

Læs studiet her:
Brief structured respiration practices enhance mood and reduce physiological arousal: Cell Reports Medicine

Hvis du vil opleve effekten på egen krop, kan du træne med live eller online hos Reezet. Eller du kan booke et personligt forløb.

Læs om vores holdundervisning i Breathwork Therapy her:
https://reezet.dk/hold/breathwork-therapy/