Skip to main content

Hvorfor skal jeg lære at trække vejret? Jeg gør det jo hele tiden!
Sådan er der måske nogle, der tænker. Og indrømmet, det kan godt virke mærkeligt, at man kan blive meget bedre til noget, man har gjort hele sit liv. Men ligesom med meget andet, kan du forbedre dit åndedræt ved hjælp af øvelser. De muskler, der understøtter vejrtrækningen kan styrkes, og en større bevidsthed og mental kontrol af åndedrættet, kan gøre en kæmpe forskel for dit velbefindende.

Uden at lægge mærke til det, vil de fleste af os trække vejret gennem munden i stedet for næsen, som er vores primære åndedræts-kanal.  Med åndedræts-teknikker der øver dig i at bruge næsen, kan du påvirke din krop og dit sind.

Du kan nemt teste det på dig selv, mens du læser denne tekst:
Prøv først at trække vejret hurtigt gennem munden i små stød. Det virker stressende, ikke sandt?
Træk så vejret dybere og mærk, hvordan du bedre får iltet kroppen og samtidig får mere mental ro.
Prøv så at trække vejret virkeligt dybt flere gange kun gennem næsen og aktivér den nederste del af din mave. Pust meget langsomt ud og mærk, hvad det gør ved dig.

Så selvom vi trækker vejret hele tiden, er der stor forskel på, hvordan vi gør det. Pointen er, at hvis du arbejder bevidst med vejrtrækningen, så kan det give dig en række forbedringer både fysisk og mentalt.

Mange oplever, at det kan være med til at afstresse både kroppen og sindet at træne åndedrættet. At det giver mere tryghed og kan forebygge angst eller nervøsitet. At søvnen forbedres, spændinger i kroppen løsnes og stivhed i lænd, ryg og nakke mindskes. At det kan skabe øget cirkulation i kroppen og give en bedre kontakt til din bækkenbund. Fysiologisk kan en bedre vejrtrækning også være med til at regulere blodtrykket, reducere smerter og hjælpe mod vejrtrækning-lidelser. Er du fysisk aktiv, kan en god vejrtrækning også forbedre restitutionstiden og øge din præstation.

Alle kan med fordel træne deres åndedræt – og det er ikke svært
I Reezet kalder vi åndedrætstræning for Breathwork, og vi tilbyder holdtræning samt workshops i det. Til Breathwork præsenteres du for en række forskellige åndedrætsteknikker og bevidsthedsøvelser, som forbedrer både dit mentale og fysiske velvære.

Vi vil lære dig at trække vejret bedre, og gennem forskellige øvelser vil du kunne opbygge et fokus på dit åndedræt, som du kan bruge i hverdagen. Vejrtrækningen anvendes som center i bevidsthedsøvelser, der kan afspænde kæber, øjne, skulder, ryg eller lignende.

Breathwork er for alle, der har brug for at restituere, lade op og holde fokus. Hvis du skal klare et job med højt tempo, en skole med meget pres, smerter i kroppen, et dårligt helbred eller hvis du har en sport, du vil optimere, kan du få glæde af træningen. Nogle idrætsudøvere kan måske have brug for at løsne op for kontakten til benene fra overkroppen. Det kan også gøres gennem vejrtrækningsøvelser. Andre der mærker en klar forbedring efter nogle Breathwork-sessioner er for eksempel folk med tinnitus. Også allergikere og astmatikere vil ofte kunne mærke en helbredsmæssig forbedring efter få måneder. 

Men man behøver ikke at fejle noget eller være meget ambitiøs sportsligt for at have gavn af vejrtrækningsøvelser. Den vigtigste forbedring er blot det at kunne mærke en større energi i hverdagen og at vide, hvordan man kan bruge vejrtrækningen til at understøtte sin mentale balance.

Hvad du vil opleve når du kommer i gang med øvelserne
Når du går i gang med Breathwork vil du kunne mærke en dybere ro og derfor også flere nuancer i krop og sind. Det kan være prikkende fornemmelser i hele kroppen, en fornemmelse af klarhed og mere energi. Du kan også opleve en følelsesmæssig udrensning, glæde eller nogen gange endda også tristhed. Det er blot et tegn på, at kroppen giver slip på spændinger og reagerer på, at du giver den luft og opmærksomhed. 

Kom i gang med Breathwork
Hvis du har lyst til at prøve at træne Breathwork sammen med os i Reezet, har du mulighed for at deltage på vores online hold eller træne fysisk i centret i Birkerød. Er du lidt i tvivl om det er noget for dig, kan du få 14 dage gratis online medlemskab eller komme til en prøvetime i centret.

Det vil glæde os at byde dig velkommen i Reezet.